Vi Mustar Dina Äpplen


Musteributiken

Äppelmust, Kravodlade Aroma krav äpple  Rubinola, Ingrid Marie Aronia , Svartanvinbär, Ingefära, och med flera.

Massor med favoriter…
Scrolla & se hela utbudet, direkt från musteriet.

Musteributiken är endast öppen efter avtalad tid. Kontakta oss på info@umemust.nu eller 070-272 25 69 
Vi medverkar på Reko ring Umeå via facebook.  Välkomna!

 

 

Äppelglögg

Klassisk  Äppelglögg -inga tillsatser och socker i denna glögg ! 50 cl 90 kr  

50 cl Äppelglögg med CHILI 
100 kr 

Chiliglögg 75 cl 110 kr

Alla glöggsorter 3 Liter 350 kr 

Prislista – Musten

Äppelmust
Helt naturliga utan tillsatser

Bag in Box 3L 175- 

Bag in box 5L 220.-

Pouchepåse 3-L 165 kr , 5-Liter 215 kr 

Flaska 75 cl bygel 90.-

Flaska 50 cl bygel
50:-

Flaska 33 cl bygel
35:- 

 

Äppelmust ”Rubinola” (Söt)

Bag in Box 3L
175.-

Bag in box 5L 235.- 

Flaska 75 cl bygel
90:-

Flaska 50 cl bygel 
55:-

Flaska 33 cl bygel
40:-

 

Äppelmust på Kravodlade äpplen . 

Bag in Box 5L 250.-

Flaska 75 cl bygel95:-

Flaska 50 cl bygel60:-

Flaska 33 cl bygel
45:-

 

Äppelmust på ”Ingrid Marie” svenska

Bag in Box 3L
175:- 

Bag in Box 5L
235:- 

  Bygelflaska 75 cl 90.- , 50 cl 55.- och 33 cl 40 .-  

 

Äppelmust på ”Cox Orange” svenska

Bag in Box 3L
175:- 

Bag in Box 5L
235:- 

Bygelflaska 75 cl 90.- , 50 cl 55.- 33cl 40.- 

 

Äpple & Rabarbermust

Flaska 75 cl bygel
95:-

Flaska 50 cl bygel
60:-

 

Äpple & Ingefäramust

Bag in Box 3L
175:-

Bag in Box 5L 
235:-

Flaska 75 cl bygel
95:-

Flaska 50 cl bygel
60:-

Om oss

 

Välkommen till UmeMust!

Sidan under uppbyggnad!

 

Vanliga Frågor

Hur lång blir hållbarheten? 

Med pastöriseringen som innebär en uppvärmning till 79 grader får din must en hållbarhet på 1-1,5 år utan något konserveringsmedel. Äppelmusten i Bag-In-Box kartongerna kan förvaras i rumstemperatur. Öppnad kartong i kylskåp håller i ungefär fyra veckor.

Hur vet ni att det är dags att musta? Och när är äpplena mogna?

Många mustar sina äpplen för tidigt då de inte utvecklat sin fulla arom och perfekta balans mellan syra och sötma. Att äpplen faller ner från träden behöver inte betyda att de är mogna.

Snabbtest: Är kärnorna vita är äpplet omoget. Är kärnorna bruna är äpplet moget. Ett omoget äpple är väldigt syrligt utan utvecklad sötma.
Med mognaden utvecklas sötman. För att undvika fallfrukts skador kan du plocka ner dem i kassar /lådor och låta dem mogna ytterligare någon/några veckor för att sedan musta när de är mogna. I princip alla mogna äpplen blir goda att musta. Att blanda olika sorter brukar bli allra bäst. Det spelar ingen roll om äpplena har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfrukts skador är inga problem.
Att undvika: Övermogna äpplen blir mjöliga.Vi mustar inte mjöliga äpplen då de ger dålig must och sätter igen pressmaskin och filter.Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det. Sommaräpplen är vanliga att det blir mjöliga . Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna.

Förstörs näringsinnehållet av pastöriseringen?

Näringsinnehållet påverkas marginellt vid uppvärmningen, ungefär lika lite som vid infrysning.

Hur förvarar jag nedplockade äpplen?

Nedplockade äpplen kan eftermogna/förvaras i öppna lådor /kartonger i ett svalt och under tak utomhus. Gallra regelbundet bort ruttnande frukt då det annars sprider sig till de friska äpplena .

 

Kan ni musta bara en kasse? Hur många kg bör jag ta med mig till musteriet?

Ta med dina äpplen oavsett mängd, men om det är mindre än 4 papperskassar (ca 60kg ) så blandar vi dina äpplen med andras innan vi startar maskinen. Två stora Ica maxi papperspåsar blir ca. 50 kilo.

Så här går det till

• Du tar med dig din egna äpplen i lådor eller papperskassar. 2 Kg äpplen ca 1 liter must.

• Utvalda äppelsort med rätt mognad, syra, sötma och arom mals i en äppelkvarn.

• Sedan flyttas ”massan” över till pressen.  • Ur pressen kommer en väldoftande råsaft.

• Råsaften tappas upp i lämplig förpackning, t.ex. har du med egna flaskor/dunkar så ska de vara på minst 1.5 l och rentvättade i diskmedel och varmt vatten. Eller enklast sätt är att du köper förpackningar av oss. Vi säljer flera olika storlekar och material .

• Bästa konserveringsmetoden är att frysa den nypressade musten direkt. Eller att låta den pastöriseras av oss ! Hållbar 1 år .

OBS! Bokningen är er valda lediga tid för att komma med era äpplen till oss!

Vi förhinder så ring till oss direkt på 070-2722569 alternativt 070-2105299.

Kan jag inte chansa och komma utan att ha bokat tid?

År 2020 har pga corona inga dropin dagar utan allt går via tidsbokningen .Boka din tid  genom att klicka på ” Priser & Bokning ”.Börja med att fylla i Färsk eller Pastöriserad och sedan kommer lediga tider upp !

KONTAKT :

Mail info@umemust.nu

Mobil 070-272 25 69

Skicka gärna ett sms eller mail ifall vi inte hinner svara.

Besöksadress: 

UmeMust, Musteributik

Kummelvägen 14 ,Umeå

Vägbeskrivning, klicka här

Musteributiken är endast öppen efter avtalad tid. Kontakta oss på info@umemust.nu eller 070-272 25 69

Är du intresserad av ett Studiebesök:
Skicka ett mejl till info@umemust.nu  för att boka er tid
Max 7 personer